• 10.10.24, 09:30

5 konkreetset sammu, millega oma värbamisprotsessi kaasajastada

Personalijuhid seisavad silmitsi suurte väljakutsetega, kus kulude kärpimine ja efektiivsuse tõstmine on võtmetähtsusega. Kuidas aga tagada tulemuslikkus ja kuluefektiivsus, hoides samas kandidaadikogemust esikohal? Saad kasutada tehisintellekti nutikalt, et optimeerida tegevusi, säilitades samas inimliku lähenemise – just see võib olla sinu personalimeeskonna edu võti.
Teamdashi kaasasutaja ja kogukonna juht Marie Evart.
  • Teamdashi kaasasutaja ja kogukonna juht Marie Evart. Foto: Jake Farra
Värbamise valdkond on pidevas muutumises ning lähiaastail on tehisintellekt (AI) ja automatiseerimine nende muutuste keskmes. Ettevõtted on tänasest majanduskeskkonnast tingitud suure surve all veel mõnda aega, seega jääb tegevuste optimeerimine jätkuvalt oluliseks prioriteediks. Kuna parimad praktikad seoses AI kasutuselevõtuga on praegu alles välja kujunemas, on igal ettevõttel võimalus katsetada ja leida just enda vajadustega sobivad lahendused, mis võimaldavad muuta värbamisprotsessi efektiivsemaks kandidaadikogemust ohverdamata.
Pakun siinkohal välja 5 konkreetset sammu, mis aitavad personalimeeskondadel edukalt tulevikuks valmistuda.

1. Kaardista tänased murekohad – efektiivsus on peamine prioriteet.

Üleüldine majanduslik olukord, kõrgemad ettevõtlusmaksud tulevikus ja eelarvekärped panevad ka personalimeeskondadele kohustuse vaadata üle oma tänased protsessid ja leida kokkuhoiukohti, et tegutseda võimalikult kuluefektiivselt.
Seega on vaja teha oma tänastes värbamisprotsessides põhjalik audit ja leida võimalusi kokkuhoiuks, ohverdamata tulemusi. Võta oma protsess ausalt pulkadeks lahti, küsi õigeid küsimusi, vaata otsa kogutud andmetele ja proovi leida need kohad, kus õiged tööriistad, automatiseerimine ja tehisintellekt aitaks kõige enam tulemusi paranda.
Näiteks küsi endalt ja oma meeskonnalt järgmised küsimused.
  • Millised ülesanded võtavad praegu kõige rohkem aega?
  • Millised tegevused on värbajatele või värbavatele juhtidele kõige tüütumad?
  • Millistes etappides annavad kandidaadid praegu pidevalt negatiivset tagasisidet?
  • Milliste ülesannete jaoks oleks oluline rohkem aega leida?
AI ja automatiseerimise abil saad keskenduda just nendele tegevustele, mis aitavad sinu organisatsiooni peamisi murekohti lahendada, kuid see eeldab, et mõistad, kus need võiksid kõige enam abiks olla.

2. Vaata üle oma tarkvarad ja tööriistad – kolme asemel üks?

Just nüüd on õige aeg üle vaadata meeskonnas kasutusel olevad tarkvarad ja tööriistad. Kas sinu tänane värbamistarkvara täidab kõiki sinu vajadusi? Kas mõni moodsam tarkvara pakub paremat lahendust, mis võimaldab mõne täna kasutusel oleva tööriista kulurea eelarvest kaotada või võita oluliselt ajas?
Hea ja tänapäevane värbamistarkvara peaks toimima nagu sinu usaldusväärne meeskonnakaaslane ning aitama sul vähendada ajaressurssi, mis kulub erinevate tarkvarade seas orienteerumisele ja nende vahel ümberlülitumisele. Harvard Business Review’ kohaselt teeb keskmine töötaja päevas kuni 1200 vahetust erinevate tarkvarade ja veebilehtede vahel.*
See aga vähendab oluliselt keskendumisvõimet ja kulutab väärtuslikku tööaega. Kas su kasutusel olev värbamistarkvara pakub näiteks kõiki vajalikke integratsioone, et saaksid oma töökuulutuse ühe klikiga avaldada kõigis portaalides korraga? Kas saad hoida kogu kommunikatsiooni ühes kohas ja lihtsalt lohistada kandidaatide CV-d näiteks oma e-posti kaustast otse tarkvarasse? Kõik sellised küsimused on juba lahendatavad ja peaksid olema prioriteedid.

3. Kasuta automatiseerimist ja tehisintellekti seal, kus see päriselt töövõidu toob.

Tehisintellekti kasutamisel pole veel jõudnud välja kujunenud nn parimad praktikad. Sul on võimalus katsetada ja leida just need lahendused, mis vastavad sinu meeskonna vajadustele ja eesmärkidele. Kuna AI kasutuselevõtu surve ja n-ö rongist maha jäämise hirm on pea igas organisatsioonis päevakajaline, võib see viia ebamõistlike kulude ja tegevusteni.
Kui sinu meeskond kulutab liiga palju aega kandidaatide CV-de käsitsi läbitöötamisele, tasub kaaluda tehisintellekti abil automatiseeritud CV-analüüsi kasutamist. Lisaks võimaldavad head moodsad värbamistarkvarad saata automaatseid vastuseid, seega ei pea sa kulutama aega kümnetele kandidaatidele individuaalsete meilide saatmisele.
Olulist ajavõitu on võimalik saavutada ka töövestluste kokkuleppimisel, kui värbamistarkvara integreerub ettevõttes kasutusel oleva kalendri - ja koosolekutööriistaga (nt Microsoft Teams). Meie kasutajate tagasiside põhjal aitab juba ainuüksi intervjuu planeerija tööriist kokku hoida keskmiselt 80% vestluste kokkuleppimisele kuluvast ajast.
Kui värbad aga näiteks ainult sihtotsingut kasutades, toovad eelnevad näited sulle vähe kasu ja peaksid keskenduma teistele tegevustele. Olulisemaks saab suhtlusstiil ja koostöö värbavate juhtidega.

4. Ka väikesed muudatused võivad tuua suuri võite.

Tihtipeale võib AI ja automatiseerimise kasutuselevõtt tunduda hirmuäratavalt suure ettevõtmisena, mis võtab palju aega ja eeldab protsesside täielikku muutmist. Tegelikult on aga võimalik ja isegi mõistlik alustada vähehaaval ja samm-sammult korduvad tegevused automatiseerida.
Lihtsad muudatused, suured võidud
  1. Kas vastad käsitsi kümnetele või sadadele kandidaatidele? Seadista oma värbamistarkvaras automaatvastused, mis saadetakse kandidaadile kohe pärast kandideerimist.
  2. Kas käid CV-sid käsitsi läbi, otsides iga kandidaadi puhul vajalikke oskusi või sertifikaate? Kasuta siinkohal tehisintellekti abi, mis filtreerib kandidaate kiiremini ja täpsemalt sinu antud nõudmiste alusel.
  3. Kas ajad värbavaid juhte Slackis, meilides või telefoni teel taga, et neilt kandidaatide kohta tagasisidet saada? Seadista hoopis automatiseeritud meeldetuletused oma värbamistarkvaras.
  4. Kas tahad endiselt käsitsi organiseerida kandidaatide andmete kogumist, talletamist, CV-de kustutamist? Kasuta värbamistarkvara automatiseerimise võimalusi, et garanteerida GDPRile vastavus.
Alusta just nende värbamisprotsessi etappide parandamisega, kus näed kõige suuremat ajakulu ja meeskonna frustratsiooni.
PANE TÄHELE!
Kui sulle, lugeja, lähevad korda personalitöö ja tehnoloogia puutepunktid, tule kindlasti juba 24. oktoobril toimuvale konverentsile HRxTech 2024, kus just nendel teemadel räägimegi! Teiste hulgas astub lavale ka Teamdashi kaasasutaja Marie Evart, et jagada kogemust, kuidas tehnoloogia ja inimese koostöös targemaid otsuseid teha. Soodushinnaga pileteid jagub veel vaid 20. oktoobrini!
Seda tehes parandad ka kogu värbamise üldist kvaliteeti – ükski kandidaat ei jää ebamõistlikult kauaks vastust ootama, värbavad juhid kulutavad värbamisele vähem aega ja personalimeeskond saab panustada rohkem aega neile tegevustele, mis loovad tõelist väärtust – näiteks põhjalikud vestlused kandidaatidega ja tiimisisene arutelu.

5. Tehisintellekt – inimlik ja personaalne lähenemine.

Tehisintellekti kasutuselevõtuga suhtleb kandidaat tulevikus aina enam värbamise algusetappides robotiga, alates esimesest tagasisidest, CV-de läbivaatusest, AI peetud intervjuudest, eelsõelumisest jne.
Nende arengutega kaasneb värbajatel tihtipeale väga põhjendatud hirm, et automatiseerimise tagajärjel kaob ära personaalne lähenemine ja seda kandidaadid hindavad. Läbimõeldud automatiseerimine tähendab tihtipeale aga hoopis seda, et värbajal tekib rohkem aega pakkuda personaalset lähenemist ja paremat kandidaadikogemust nendes etappides ja tegevustes, kus sellel on kõige suurem väärtus.
Automatiseerimine võimaldab ajanappuse tõttu väga üldise tagasisidekirja või üldse kirja saatmata jätmise asemel koostada AI abiga informatiivse ja põhjaliku tagasisidekirja, mis annab kandidaadile väärtuslikku infot tema kandideerimise staatuse kohta.
Organisatsioonid, mis suudavad kogu automatiseerimise trendi taustal säilitada inimliku lähenemise, loovad endale sellega selge eelise kandidaadisuhtluses ja omavad potentsiaalselt paremat valikut.
Inimlik lähenemine on see, mis eristab sind ja muudab värbamisprotsessi tõeliselt edukaks. Ära automatiseeri üle!
Seega, kuigi kokkuvõttes on tehisintellekt ja automatiseerimine värbamises 2025. aastaks möödapääsmatud, peitub edu võti just selles, kuidas neid tööriistu nutikalt ja teadlikult kasutada, et säilitada samas värbamisprotsessis inimlik lähenemine.
Selle asemel, et iga hinna eest igas etapis tehisintellekt kasutusele võtta, alusta oma värbamisprotsessi auditeerimisest, vaata üle praegu kasutusel olevad tööriistad, kaardista kohad, kus saad samm-sammult tegevusi optimeerida, ning säilita inimlik lähenemine ja personaalsus seal, kus see aitab tuua kõige suuremaid töövõite.
*https://hbr.org/2022/08/how-much-time-and-energy-do-we-waste-toggling-between-applications

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele