Autor: Irene Annus, ettevõtja ja koolitaja • 13. juuni 2024

Palgaläbirääkimiste koolitaja: ärge kukkuge toolilt maha noore palgasoovi kuuldes

Tõeliselt andekaid noori olen kohanud tööintervjuudel, kus ise korduvalt pidin suurest rõõmust hüppama, et nii targad noored on peale kasvamas, aga palgasoovi küsimuses tuleb nendega tõsiselt argumenteerima õppida, ütleb paremate palgatingimuste koolitaja ja ettevõtja Irene Annus.
Ettevõtja ja koolitaja Irene Annus
Foto: erakogu

Käes on aeg, kus noored asuvad otsima praktikavõimalusi, tööd suveks või lausa esimest täiskohaga tööd. Ei ole uudis, et noored on täna teadlikumad ja julgemad, kui kunagi varem. Esimestel kandideerimistel pole häbiasi küsida palka 3000 eurot (olgu netos või brutos, on see palganumber Eesti oludes suur, olenemata valdkonnast). Värbajate ja juhtide seas liiguvad tõestisündinud lugude põhjal linnalegendid, kuidas üks või teine värbaja toolilt maha kukkus, kuuldes noore inimese palgasoovi.

Loe lisaks
Noorte sõnum tööandjatele: praktika eest soovime saada vähemalt miinimumpalka

Aga tõmban fookuse kitsamaks nõnda, et pildile jääb noor ja värbaja või juht, kes elukogemuse tõttu võiks olla nö mõistuse hääl, kes esiteks oskab palgateadlikuna välja selgitada, mis on suure palgasoovi taga. See ei ole keeruline, kui tal huvi kandidaadi vastu on olemas. Teiseks, kui värbamisel tekib äratundmine, et just see noor sobib tööandja väärtustega ning soov on just teda palgata, oskab värbaja selgitada/tutvustada, missugused on noore võimalused jõuda küsitud palgani ega “kriipsuta” teda liiga kõrge palgasoovi tõttu maha. See on läbirääkimise ja koostöövõimaluste otsimise koht.

Enne, kui asume noori hukka mõistma, olgem täiskasvanutena enda vastu täiesti ausad

Loe lisaks
Noored tööandjatele: tasustamata praktika ei motiveeri kedagi!

Miks on nii, et me täiskasvanutena peame noore palgasoovi jaburaks ja absurdseks? Miks see nii palju korda läheb? Ehk on üks põhjus teatav rahulolematus iseendaga mõeldes sisimas, et oleks minul ometi noorena olnud nii palju julgust, oleksin täna ehk kõrgemal positsioonil. Või ehk on seesama täiskasvanu enda töö- ja palgatingimustega täna rahulolematu ega oska enda tööalast väärtuspakkumist sõnadesse panna, et saada väärilist töötasu või olla kõrgemal positsioonil?

Selle asemel, et sisimas kadedust tunda, tuleks end ise arendada ja tunda heameelt, et noored järjest targemad ja teadlikumad on. Nõnda loovad nad endale võimalusi edukaks ja rahulolevaks karjääriteekonnaks. Rõhutan siinkohal, et pean silmas noori, kes oskavad välja tuua vestluses koos näidetega enda olulisi saavutusi, tugevusi ning selgitada, kuidas ja mil moel nemad soovivad selles ettevõttes ja rollis väärtust luua.

Ei pea silmas neid, kes lihtsalt ulmesumma üle huulte lasevad ja õlgu kehitavad küsimuse peale, miks just sina sellist palka väärid. Ka need, kes selgitada ei oska, saavad seda nüüd õppida, kui küsime neilt õigeid küsimusi. Selge on see, et noored on erinevad ning seda on ka täiskasvanud. Seetõttu ei saa teha üldistusi – peame kuulama, et aru saada ning alles siis saame järeldada.

Loe lisaks
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka

Noored on vahel mitu aastat tööotsingul isegi siis, kui eriala diplom on olemas

Olen kuulnud, et mõnigi nõutud eriala diplomiga noor on mitu aastat tööotsingul, sest kogemusteta noorele ei ole tööandjad tema palgasoovi osas vastu tulnud. Olles ise töötanud IT juhina, ei oleks ka mina saanud pakkuda alustavale spetsialistile 3000 eurot palka. Küll aga olen palganud andekaid noori väiksema palgaga, usaldanud neid sooviga luua väärtust, pakkunud erialast arengut ning töökogemust ja aasta pärast heade tulemuste pealt palka tõstnud.

Tõeliselt andekaid noori on mul olnud au kohata nii tööintervjuudel ja ka näiteks TalTechi Praktikakohviku üritusel, kus ma pidin korduvalt ise suurest rõõmust toolilt maha kukkuma, et nii targad noored on peale kasvamas.

Toon ühe näite. TalTechis otsisin oma meeskonda andmeinseneri praktikanti. Kohtusin noormehega, kes rääkis väga entusiastlikult, kuidas ta numbrite ja tarkvaraarenduseni jõudis ja tõi näiteid lapsepõlvest, nt huvi loogiliste seoste vastu läbi erinevate laua-, hiljem arvutimängude). Lisaks oli ta juba loonud oma kooli õpetajatele andmebaasi õpetajate töö lihtsustamiseks. Eksperimendi korras, puhtalt enda huvist!

Loe lisaks
Thermory: praktikandist saab ettevõtte brändisaadik ja töötaja tulevikus

Küsimuse peale, millal ta saab minu tiimis praktikat alustada, vastas noormees, et käib alles 11. klassis. Ta tuli koos sõbraga maad kuulama, mis võimalusi praktikaks pakutakse. Panin tema nime endale kirja teadmisega, et pean veel ootama. Tundsin suurt uhkust tema saavutuste üle ja ütlesin talle seda. Korraks oli sama tunne, nagu enda lapse saavutuste üle uhke olla. See on üks hea näide, kui targad ja andekad tegijad on peale kasvamas – sellised andekad noored on iga tööandja uhkus.

PANE TÄHELE!

Ettevõtja ja koolitaja Irene Annus astub kuulajate ette ka tänavusel konverentsil “Palga Päev 2024: Mis kasu ma sellest saan?”.

Irene räägib, kuidas juhtida oma meeskonda nii, et töötajad tunneksid end väärtustatuna ja motiveerituna isegi majanduslanguse ajal, ning jagab praktilisi soovitusi ja tööriistu, mis suurendavad töötajate rahulolu ja produktiivsust, aidates samal ajal kaasa ettevõtte edule ja kasvule. Saame teada, miks palkade tõstmine ei ole ainus ega ka mitte parim viis, kuidas häid töötajaid hoida, ning kuuleme ka tõhusatest viisidest, kuidas töötajaid õiglaselt väärtustada, et luua pühendunud ja tulemuslikke meeskondi.

Palga Päev toimub tänavu 10. septembril Loomaaia keskkonnahariduskeskuses ja varajase märkaja piletid on saadaval kuni 8. juulini!

Mul on soovitus karjääri alustavale noorele: oluline on alustada ja liikuda edasi

Ära kuluta aega tööandja otsimisele, kes on nõus maksma sulle kohe (ilma eelneva kogemuseta) kõrget palka. Paras väljakutse on juba seegi, et leida enda väärtustega sobivat ettevõtet. Kui oled sellise tööandja leidnud ja nad on huvitatud sinu palkamisest, hüppa paati! Kaotada pole midagi, võita aga kõvasti, ka siis, kui pakutud töötasu on väiksem sinu soovist.

Oluline on alustada ja liikuda edasi. Ideaalne on alustada mitte ükskõik kus, vaid ikkagi ettevõttes, mis oma kultuuri ja visiooniga vastab sinu ootustele. Selgita välja enda otsese juhi ootused sinu rollile: mida ta ootab, et sa oskaksid 3, 4, 6 kuu pärast.

Pane kirja nii oma ootused (nimetan seda “Sinu arengu teekaardiks”), kui ka enda saavutused (ehk saavutasid mõne ootuse isegi varem) ning tööalane areng, mida saad jooksvalt uuendada ning vajadusel ka juhiga jagada. Oluline on, et sinu tööalasest arengust oleks juhiga vastastikku ühine arusaam. Ainus viis seda saavutada, on see kõik kirja panna.

Loe lisaks
Euroopa Liidu praktikalepingute direktiivi algatus – kas uus valgustus töösuhtes?

Aasta või pooleteise pärast tekib sul võimalus oma juhiga võtta ette palgavestlus. Just siin on õige koht välja tuua enda tööalane areng, olulised saavutused ning kasvanud/ajas muutunud vastutus ja seda põhjendades küsida ka palgatõusu.

Täna oma juhti, et ta andis sulle võimaluse ja räägi uhkusega enda arengust. Andekast töötajast hoiab kinni iga tulevikku vaatav tööandja – see on kasulik partnerlus mõlemale osapoolele. Võid positiivselt üllatuda kas palgatõusu või kõrgema positsiooni üle.

Pea meeles, et sul on alati võimalus järgmine samm astuda

Kui sulle palgatõusu või alternatiivide osas vastu ei tulda või tunned, et soovid edasi liikuda, on sinu väärtuseks tööalane areng, väärtuslikud kogemused, kasvanud kompetents ja sinu saavutused, mis on kirjas nüüd sinu CV-s. Sa omad väärtuslikku töökogemust, millega kandideerida uutele väljakutsetele ja küsida (põhjendatult) enda kogemusele ja saavutustele vastavat töötasu. Sinu saavutused näitavad sinu võimekust enda rollis ning eristavad sind teistest pealtnäha sarnase taustaga kandidaatidest. Soovitan sul igaks juhuks võtta appi ka palgakalkulaator veendumaks, et sinu küsitud palk on ikka realistlik.

Loe lisaks
Millele praktikalepingut sõlmides tähelepanu pöörata

Palgateadlikkust on võimalik õppida ja omaks võtta ka täiskasvanuna, kuid lihtsam ja kindlam on omandada põhitõed noorena oma loomulikus kasvukeskkonnas.

Olles tööandjatena ise palgateadlikud, oskame vajalikke teadmisi ka noortele edasi anda.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456