• 15.10.24, 09:54

5 sammu, kuidas luua säravat, õnnelikku ja tulemuslikku meeskonda

Kujutle meeskonda, kus iga töötaja alustab päeva energiast pakatades, lahendab probleeme loominguliselt ja saavutab järjepanu suurepäraseid tulemusi. Kas see kõlab liiga hästi, et olla tõsi? Või on see saavutatav igas organisatsioonis, kui tead, mida teha?
Juhtimis-coach Aili Nurmeots jagab viit suurepärast põhimõtet sujuva meeskonnatöö tagamiseks.
  • Juhtimis-coach Aili Nurmeots jagab viit suurepärast põhimõtet sujuva meeskonnatöö tagamiseks. Foto: Jake Farra
Minu kogemus meeskonna-coach’i ja juhina on näidanud, et säravad ja õnnelikud meeskonnad ei sünni juhuse tõttu. Iga eduka meeskonna taga on teadlikud sammud, selge strateegia ja usalduslik õhkkond, kus kõik liikmed saavad panustada oma tugevustega. Järgnevad praktilised sammud ja uurimustulemused näitavad, kuidas muuta unistus säravast meeskonnast reaalsuseks.

1. Tõendid õnnelikkuse ja tulemuslikkuse seostest

Uuringud kinnitavad, et õnnelikkusel töökohal on otsene seos töötajate produktiivsuse ja tulemuslikkusega. Gallupi uuringud näitavad, et töötajad, kes saavad päevast päeva kasutada oma tugevusi, on kuus korda pühendunumad ja kolm korda õnnelikumad oma elus tervikuna. Selliste meeskondade puhul on ettevõtted 19% suurema müügitulemuse ja 29% suurema kasumlikkusega.
Warwicki ülikooli uuring leidis, et õnnetunne töökohal tõstab tootlikkust 12%. Kui töötajad tunnevad end õnnelikuna, suureneb nende motivatsioon ja üldine tulemuslikkus. Samuti näitavad Harvardi teadlase Shawn Achori uuringud, et õnnelikud töötajad on 31% produktiivsemad ning nende loominguline mõtlemine ja probleemide lahendamise oskus on oluliselt kõrgem.

2. Juhi roll: luua keskkond, kus tugevused saavad särada

Juhi ülesanne on kujundada töökeskkond, kus iga töötaja saab rakendada oma tugevaid külgi ja panustada ühise eesmärgi saavutamisse. Tõeliselt edukates meeskondades on liikmed üksteise tugevustest ja oskustest teadlikud ning neid kasutatakse sihipäraselt. Näiteks kui üks meeskonnaliige on tugev strateeg, võib ta vastutada järgmise kvartali plaani loomise eest, samas kui teine tugev teostaja juhib selle elluviimist.
Brené Brown ütles hiljutisel Nordic Business Forumil: “Mida liider ruumi ei too, see pole ruumi lubatud.” See tähendab, et juht peab olema esimene, kes ausalt jagab oma tugevusi ja nõrkusi, luues sellega eeskuju ja turvalise ruumi avatud suhtluseks.

3. Kuidas luua õnnelikku töökeskkonda?

Õnnetunne töökohal ei ole lihtsalt isiklik emotsioon, vaid mõjutab otseselt organisatsiooni tulemusi. Kui inimesed tunnevad, et nende panus on väärtuslik ja nad teevad tööd, mis neile tõeliselt korda läheb, tulevad ka paremad tulemused. Siin on praktilised sammud, mida juht saab astuda:
- keskendu tugevustele: aita meeskonnaliikmetel avastada ja rakendada oma unikaalseid tugevusi. Gallupi andmetel suurendab see töötajate pühendumust ja rahulolu.
- tunnusta saavutusi: tunnusta regulaarselt meeskonnaliikmete panust ja tähistage saavutusi. See suurendab motivatsiooni ja tekitab positiivse emotsiooni.
- loo avatud suhtluskultuur: julgusta inimesi jagama oma mõtteid, ideid ja väljakutseid. Turvaline keskkond, kus vigu ei karistata, loob soodsa pinnase loovusele ja innovatsioonile.
PANE TÄHELE!
Kui soovid saada praktilisi juhiseid ja kogemuslugusid, mis aitavad sul oma meeskonda särama panna, tule kindlasti Koolituskonverentsile, kus juhtimis-coach Aili Nurmeots jagab teekaarti unistuste meeskonnani ja näitab, kuidas viia oma meeskond veel kõrgemale tasemele.
7. novembril saab Koolituskonverentsi viies töötoas näha-kuulda enam kui 30 suurepärast koolitajat, kelle hulgast endale sobivad välja sõeluda. Tule ise ja võta ka mõni tiimiliige kaasa, et päevast maksimaalselt kasu saada. Tutvu esinejate ja päevakavaga! Soodushinnaga pääsmed on saadaval kuni 31. oktoobrini.

4. Individuaalsed tugevused ja meeskonna edu

Meeskondade edu võti peitub liikmete sügavas tundmises ja usalduses, mis võimaldab tugevusi täiel määral rakendada. Näiteks kui üks meeskonnaliige tunneb, et saab rakendada oma strateegilisi oskusi, ja teine tunneb rõõmu teostamisest, sünnib sümbioos, kus individuaalsed oskused toetavad ühist eesmärki.
Tõeliselt edukad meeskonnad arutavad avatult läbi, millised ülesanded on liikmetele inspireerivad ja millised vähem. Kui kõik saavad keskenduda oma tugevustele ja nendega seonduvale, tõuseb motivatsioon ja väheneb läbipõlemise oht.

5. Sammud unistuste meeskonnani

Kas särav ja tulemuslik meeskond on kõigest unistus või saavutatav reaalsus? Olen veendunud, et see on võimalik, kui sellele teadlikult pühenduda ja järgida loogilisi samme. Minu kogemus meeskondade juhtimisel ja coach’imisel on näidanud, et kõige olulisem on luua keskkond, kus inimesed saavad särada oma unikaalsuses ja panustada ühiselt seatud eesmärgi saavutamisse. Edu ei põhine ainult tugevuste ärakasutamisel, vaid nõuab läbipaistvat ja ausat suhtlust ja fookust tulemustele.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Hetkel kuum

Teamdashi kaasasutaja ja kogukonna juht Marie Evart.
Uudised
  • 10.10.24, 09:30
5 konkreetset sammu, millega oma värbamisprotsessi kaasajastada
Eesti digitiiger tuleb hüppesse ajada. Foto on illustratiivne.
Uudised
  • 09.10.24, 10:57
Ajame digitiigri taas hüppesse ja rakendame ta töötajakogemuse vankri ette
Personalijuht saab tehisaru kasutada talendi- ja tulemusjuhtimises, värbamises, arendamises, kaasamises ning personalianalüüsis.
HRMSGuide.com asutaja ja juht Vladimir Jelov
Uudised
  • 07.10.24, 10:17
HR-töö digiteerija Vladimir Jelov: personalijuht on sageli üksi jäetud
Personalitöö automatiseerimise tarkvaralahendusi on sadu, kui mitte tuhandeid
Tallinn vs. Vilnius: elamisväärse palga erinevused Baltikumis on suuremad, kui arvata oskasime
Uudised
  • 10.10.24, 09:54
Tallinn vs. Vilnius: elamisväärse palga erinevused Baltikumis on suuremad, kui arvata oskasime
Fotol paremalt EAPMi president Berna Oztinaz, keskel PARE tegevjuht Kai Saard ja vasakul CIPD turundusdirektor Daphne Doody-Green.
Uudised
  • 10.10.24, 13:23
Eksklusiivne: PARE tegevjuht Kai Saard valiti Euroopa Personalijuhtimise Assotsiatsiooni juhatusse
NB! Lisatud Kai Saardi kommentaar!
Promens Rõngu tegevjuht ja diplomeeritud coach Ülle Susi.
Kasulik
  • 11.10.24, 10:00
PERSOON | Ülle Susi: kui sul on halb juht, ei osta sind millegagi ära
Kuidas tööstusettevõtet coachivalt juhtida?
Foto on illustreeriv. Jooga Kadrioru pargis.
Uudised
  • 08.10.24, 10:00
Tööpsühholoog: kõnnikoosolekud ja ühistegevused õues toovad tiimi uue hingamise
Kas õues liikumist saab toetada personalijuhtimise kaudu?
Kuidas saada kaks ühes – tegus seminar ja meeldejääv loodusmatk?
  • ST
Sisuturundus
  • 01.10.24, 17:11
Kuidas saada kaks ühes – tegus seminar ja meeldejääv loodusmatk?

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele