• ST
  • 25.09.24, 18:05

Ajateenistuse läbinud töötajad teenivad aastas ligi 2500 eurot rohkem ning on kõrgema stressitaluvusega

Statistikaamet viis reservväelaste seas läbi uuringu*, mille tulemusena selgus, et ajateenistuse läbinud meesterahvas teenib mediaanpalgas 207 eurot kuus rohkem kui tema eakaaslane, kes ajateenistust läbinud pole. Aasta lõikes tähendab see seda, et mediaanpalga arvestuses teenib reservväelane 2484 eurot rohkem.
Ajateenistuse läbinud töötajad teenivad aastas ligi 2500 eurot rohkem ning on kõrgema stressitaluvusega
  • Ajateenistuse läbinud töötajad teenivad aastas ligi 2500 eurot rohkem ning on kõrgema stressitaluvusega
Uuringus jälgiti enam kui 40 000 meesterahva sissetulekuid, kellest pooled olid reservväelased. Selgus, et ajateenistuse läbinu teenib hiljem (vanuses 28–34 aastat) keskmiselt kuus 91 eurot rohkem ning mediaanpalgas 207 eurot rohkem. Mediaanpalkade võrdluses teenib ajateenistuse läbinud 1768 eurot kuus ning mitteläbinu 1561 eurot kuus. Samuti näitas uuring seda, et palgavahe kasvab vanusega ning 34aastaselt teenivad ajateenistuse läbinud mehed 18% rohkem. Ka on kõrgem ajateenistuse läbinute haridustase ja tööhõive määr.

Juhtimisoskus ja stressitaluvus tulevad kasuks ka tööturul

“Kaitsevägi õpetab sõdureid sõdima ning kui lahinguväljal vajalikud oskused nagu stressitaluvus, juhtimisoskus või kohanemisvõime tulevad kasuks reservväelastele tööturul, siis see on meie väljaõppe üks positiivsetest kõrvalmõjudest,“ ütleb Kaitseväe peastaabi väljaõppeosakonna ülema kolonelleitnant Margot Künnapu, kelle sõnul on ajateenistuse väljaõppe põhieesmärk koolitada tugeva võitlustahte ja -võimega üksusi Eesti riigikaitseks ning need oskused tulevad kasuks ka tsiviilis.
CV.ee värbamisportaali turundusjuht Karla Oder ütleb, et töötajad hindavad kõrgelt seda, et nende panus riigikaitsesse aitab neil tööülesannetega paremini hakkama saada.
Riigikaitsesse panustamine näiteks aja- ja reservteenistuse kaudu annab töötajatele erinevaid oskusi, mida hindavad nii töötajad kui ka nende tööandjad. Samuti on üha rohkem tööandjaid valmis toetama oma töötajate panustamist riigikaitsesse.
Karla Oder
CV.ee värbamisportaali turundusjuht

Ajateenistuse läbinud on paremad meeskonnamängijad

Hiljuti Nordstati poolt 451 tööandja seas läbiviidud uuring näitas, et ehkki ajateenistuse läbimist peetakse üldiselt oluliseks, ei ole see veel laialt levinud kriteerium töötaja palkamisel. Üks põhjus võib peituda madalas teadlikkuses, sest vaid 32% ettevõtetest hindas enda teadlikkust ajateenistuse väljaõppest ja selle vajalikkusest kõrgeks. Suurema informeeritusega võiksid aga ettevõtted leida tööturul rohkem väärtust reservväelastes.
Läbiviidud uuringu kohaselt pidas 37% tööandjatest ajateenistusest saadud kogemusi kasulikuks ettevõtte jaoks, mis näitab selget trendi reservväelaste kasvavas väärtustamises tööturul. Jõgevamaa ettevõtetest leidis koguni 50%, et ajateenistuses omandatud oskustes on otseselt kasu ja see kajastub meeskonnatöö tugevnemises, kõrgemas distsipliinis ja stressitaluvuses.
Ajateenistuses omandatud oskused nagu meeskonnatöö, distsipliin, ja võime tegutseda keerulistes olukordades, on hinnatud kõikides sektorites. Samuti on ajateenistuse läbinud töötajatel tihti paremad tehnilised teadmised, olgu selleks meditsiinilised oskused, juhtimisõigused või spetsialiseeritud seadmete käsitlemine.

Teenistuses saadavad oskused tulevad kasuks ka tööelus

Kuigi enamik Nordstati uuringus osalenud ettevõtteid olid väikesed (95% erasektorist, neist 96% pakkus tööd kuni 9 inimesele), näitavad tulemused, et ka väiksemad tööandjad mõistavad järjest enam ajateenistuse läbimise olulisust tööturul.
Suurendades teadlikkust reservväelaste oskustest ja kogemustest, saavad ettevõtted lisada oma meeskonda töötajaid, kes toovad kaasa unikaalseid ja praktilisi oskusi, mis toetavad ettevõtte arengut ja edu. Just seetõttu korraldab kaitseministeerium riigikaitsekursuseid ettevõtjatele, kus ühe teemana käsitletakse kaitseväe väljaõppe ülesehitust ja oskusi, mida on võimalik igapäevases tööelus rakendada. Kursusele on oodatud osalema kõik ettevõtjad, kes tunnevad huvi reservväelaste ja nende oskuste vastu! Huvist saab teada anda, kirjutades aadressile [email protected].

Ettevõtete osalemine riigikaitselises tegevuses võib avada uusi ärivõimalusi

SensusQ tegevjuht ning asutaja Marko Kaseleht peab oskuste ja teadmiste tähtsust vajalikuks nii riigikaitses kui ka tsiivilis. Tema sõnul peaks tänane tööpoliitika olema palju paindlikum, selline, mis võimaldaks kõikidel töötajatel riigikaitse ettevõtmistes osaleda.
Tähtis roll ettevõtetes on kanda personalijuhtidel, kes aitavad aitavad erinevates organisatsioonides kujundada ja rakendada personalistrateegiaid ning suudavad reaalselt toetada riigikaitse vajadusi. “Personalijuhid on need, kes aitavad arendada töötajate oskusi läbi erinevate koolituste ja haridusprogrammide, mis on riigikaitse aspektist eriti olulised – küberturvalisus, logistika jne,” ütleb Marko Kaseleht ning lisab, et erasektori olulisus riigikaitses on suurem, kui täna ollakse harjunud nägema, sest erasektoril on võimekus pakkuda tehnoloogilisi innovatsioone ja ressursse, mida kaitseväel ei pruugi olla.
Eraettevõtetel on kiire ja hea võimekus enda tootmisvõimekusi vajadusel ümber suunata. Lisaks saab ja aitab erasektor arendada kriitilise tähtsusega infrastruktuure ning -süsteeme, mis on turvalisuse jaoks väga olulised.
Marko Kaseleht
SensusQ tegevjuht ning asutaja

Riigikaitsesse panustava ettevõtte maine tõuseb ja seda mitte üksnes kodumaal

Riigikaitsesse panustavad ettevõtted näevad tihti enda maine tõusu ja seda mitte üksnes kodumaal, vaid rahvusvahelisel tasemel. “Osalemine riigikaitselises tegevuses võib avada uusi ärivõimalusi, mille olemasolust või võimalustest enne isegi ei teatud,” nimetab SensusQ tegevjuht plusse, mida erasektor koostööd tehes ka ise püüda võib.

Toetades oma töötajaid, toetatakse riiki

Ääretult oluline on, et ettevõtted võimaldaksid oma reservväelastest töötajatel käia õppekogunemistel ning teha seda nii, et see ei ohustaks nende tsiviilelu töökohta ning sissetulekut. “Kaitsevägi teeb koostööd ülikoolide ja teadusasutustega, arendatakse välja uusi tehnoloogiaid, mis aitavad panustada riigikaitsevõimesse. Kõige selle läbi saame aidata ja koolitada tulevasi spetsialiste,” sõnab Kaseleht ning rõhutab, et riiki kaitstes on ääretult oluline roll absoluutselt igal inimesel.
Uuri lisa ja saa rohkem teada kaitseministeeriumi korraldatavatest ja ettevõtjatele suunatud kursustest siit: kaitseministeerium.ee/et/ettevotjatele-suunatud-riigikaitsekursus
Lisaküsimuste korral kirjuta aadressile [email protected]
* Statistikaameti uuring viidi läbi käesoleva aasta kevadel kaitseministeeriumi tellimusel. Analüüsis võrreldi 2006–2021 aastal ajateenistuse läbinud 28–34aastaste meeste sissetulekuid samas vanuses meestega, kes ei olnud ajateenistust läbinud. Võrreldi mehi, kelle peamine tegevus ei olnud õppimine ning kellele polnud määratud töövõimetust või puuet. Ajateenistuste läbinud naiste hulk oli uuringu jaoks liiga väike, mistõttu naisi analüüsis ei käsitletud. Uuringust selgus veel lisaks, et küberväe juhatuses teeninute keskmine palk on kõrgem võrreldes teistes väeosades teeninutega ning mida kõrgem on reservväelaste auaste, seda kõrgem on ka tema palk tööturul.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Enimloetud

1
Uudised
  • 23.09.24, 09:28
Personalijuhi tulevik: uus töötaja tuleb tööle võtta koos tema avataridega
Kuidas avatari ehk digiteisikut tööle vormistada?
2
Uudised
  • 25.09.24, 14:34
Tele2 kogemus | Tööjõu voolavuse langus 28lt 15%ni vähendanuks firma kulusid 1,5 miljonit
ABB kogemus: lahkunud töötaja asendamine maksab ligi 30% ametikoha aastapalgast.
3
Uudised
  • 25.09.24, 09:00
Kohtuotsus | Advokaadid selgitavad tööandja vastutust töötaja läbipõlemisel
Töötaja tööstressist põhjustatud läbipõlemise pretsedent olemas.
4
Uudised
  • 18.09.24, 15:39
Lugejamäng: vasta viiele küsimusele ja testi oma teadmisi
5
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
6
Uudised
  • 10.09.24, 08:30
Personalitöötajate palgaraport: palk kasvab, lõhe hüppab kõrgust
Meessoost personalijuht teenib 1318 eurot väiksemat palka kui samas ametis naine

Viimased uudised

Uudised
  • 27.09.24, 16:24
Praktikameistrid: mida rohkem panustad, seda rohkem saad tagasi
Uudised
  • 27.09.24, 12:15
SUUR KÜSITLUS: kui avatud on Eesti inimesed tehisintellekti kasutamisel oma töös?
Uudised
  • 27.09.24, 11:57
Liikumist soosiv seminariruum muudab meeskonna loovamaks
Uudised
  • 27.09.24, 11:11
Väärtused | Personalijuht haarab ohjad
Sellest üksi ei piisa, et ettevõtte visioon ja väärtused ärkavad ellu turundusosakonnas ja juhtkonna kabinetis. Nii võivad nad jääda vaid “kenadeks sõnadeks seinal”.
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
Uudised
  • 26.09.24, 12:28
Analüüsi, kas sinu ettevõttes on olemas digivalmidus ja digivõimekus
Personalijuht, vaata töötajate digipädevuse hindamise mõõdikuid!

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele