• ST
  • 29.08.24, 10:34

E-spordi roll meeskonnatöö ja liidrioskuste arendamisel

Videomängude mängimine- see on midagi enamat kui lihtsalt PC-s videomängude mängimisega ajaveetmine. E-sport on kujunenud tõsiseks konkurentsialaks, kus mängijad peavad lisaks tehnilistele oskustele arendama ka oma sotsiaalseid oskusi. Ka juhtimisoskused tiimitöö arendamisel tulevad tugevalt kasuks.
E-spordi roll meeskonnatöö ja liidrioskuste arendamisel
  • E-spordi roll meeskonnatöö ja liidrioskuste arendamisel Foto: Unsplash
Meeskonnapõhistes mängudes nagu e-spordis on kombeks, kujunevad oskused, mida saab kasutada ka väljaspool virtuaalset maailma. Märkimisväärne meeskonnatöö ja liidriks asumine pakuvad mängijatele ainulaadset võimalust saada tippmängijaks.
Meeskonnatöö tähtsus e-spordis
“League of Legends”, “Dota 2” ja “ Counter-Strike” on vaid mõned nimetatutest, kus meeskonnatöö arendamine ja mänguoskused tagavad edu. Strateegiate loomine on võtmeühikuks meeskonnatöö loomisel ning kuna e-sport sunnib seda tööd tegema virtuaalses maailmas, siis tuleb tihti rohkem pingutada, et sotsiaalne koostöö oleks tõhus. Iga meeskonna liige peab mõistma oma rolli mängus ning kohanema ootamatutes olukordades. Nii kujuneb edukas meeskond.
Meeskonnatöö ei ole siiski ainult oskused, see haarab suuresti ka emotsioone ning õppimist lahendada konflikte ja kasvatada meeskonna tugevusi. Vastase nõrkade külgede üle domineerimiseks tuleb tõhusalt suhelda ning tihti ka valitseda oma emotsioone, sest valed otsused võivad tuua tagasilööke kogu meeskonnale. Üks ja ühine eesmärk aitab hoida meeskonna koos ja ühiselt toimivana, siis hoitakse ka emotsioonid suunitlusena.
Liidrioskuste arendamine
Iga liider tead, et liidriks olemine tähendab ka austuse teenimist oma meeskonnas. Austus loob ka põhja kõigile teistele liidriks olemise nõudmistele. Vastutus lasub sellel, kes suunab teisi. E-sport kui ka kasiino maailm ( casino gaming; Laimz, Kiirkasiino, Triobet jt) toob alati uued nõudmised meeskonnajuhtidele, sest reeglid võivad iga hetk muutuda. Strateegiate välja töötamine nõuab liidrilt ka seda, et iga osaleja täidaks oma rolli ja annaks võimalusel endast parima. Mis puutub inspiratsiooni, siis ka see täidab rolli liidrioskuste arendamisel.
Pingelised olukorrad võivad tekkida igal hetkel ning nendest läbi murdmine eelab selgete juhiste andmist ning oskust hinnata olukorda läbinisti. Tuleb teada, millal võtta riske ning millal käituda konservatiivselt. Iga mäng nõuab eraldi hinnangut ning võimalust valida õige suund tegevuseks. Nii nagu mängumaailmas, toimivad samad oskused ka päris maailmas ja eemal virtuaalsest keskkonnast.
Koostöö virtuaalses keskkonnas
Meeskonnatöö on alati keeruline, kui kõik toimuv virtuaalses maailmas. Inimesed elavad eri riikides ja erinevates ajavööndites- tekivad erinevad väljakutsed meeskonnatöö tõhusaks toimumiseks. Tõhus suhtlemine ning paindlik plaan loomeväljaks tagavad meeskonnale parima võimaluse koos töötamiseks. Alati ei saa ja ei pea kaasama võiki võistlejaid meeskondlikuks mänguks näiteks e-spordi turniiridel ning mängijate seast valitakse just need, kes on võimelised kaasa tegema. Kultuuridevaheline suhtlemine ning digitaalse tehnoloogia kasutamine on samuti oskuste kogum meeskonnatöö edendamiseks.
Praktilised rakendused väljaspool mängumaailma
Kas liidrioskusi, mida on saanud arendada videomängudes, saab kasutada ka väljaspool virtuaalreaalsust just samade kommete alusel? E-sport on üks neist harudest, mis aitab oma tegevusega treenida nii meeskonnajuhtimise kui ka kriisiolukorras toimetulemist. Ja kuna tegemist on ikkagi sotsiaalse suhtlemisega, siis kanduvad samad oskused kindlasti üle ka päris maailma. Professionaalsed oskused ja sotsiaalsed väljakutsed lõimuvad ja muudavad edukaks ka teised eluvaldkonnad.
E-sport pole mitte ainult tehniline ala, vaid pakub ka suurepäraseid võimalusi meeskonnatöö ja liidrioskuste arendamiseks. Mängijad õpivad, kuidas tõhusalt suhelda, juhtida meeskondi ja töötada koos ühise eesmärgi nimel. Need oskused ei ole ainult mängumaailmas olulised, vaid aitavad kaasa ka isiklikule ja professionaalsele arengule, muutes e-spordi väärtuslikuks kogemuseks igas eluetapis.
Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Enimloetud

1
Uudised
  • 23.09.24, 09:28
Personalijuhi tulevik: uus töötaja tuleb tööle võtta koos tema avataridega
Kuidas avatari ehk digiteisikut tööle vormistada?
2
Uudised
  • 25.09.24, 14:34
Tele2 kogemus | Tööjõu voolavuse langus 28lt 15%ni vähendanuks firma kulusid 1,5 miljonit
ABB kogemus: lahkunud töötaja asendamine maksab ligi 30% ametikoha aastapalgast.
3
Uudised
  • 25.09.24, 09:00
Kohtuotsus | Advokaadid selgitavad tööandja vastutust töötaja läbipõlemisel
Töötaja tööstressist põhjustatud läbipõlemise pretsedent olemas.
4
Uudised
  • 18.09.24, 15:39
Lugejamäng: vasta viiele küsimusele ja testi oma teadmisi
5
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
6
Uudised
  • 10.09.24, 08:30
Personalitöötajate palgaraport: palk kasvab, lõhe hüppab kõrgust
Meessoost personalijuht teenib 1318 eurot väiksemat palka kui samas ametis naine

Viimased uudised

Uudised
  • 27.09.24, 16:24
Praktikameistrid: mida rohkem panustad, seda rohkem saad tagasi
Uudised
  • 27.09.24, 12:15
SUUR KÜSITLUS: kui avatud on Eesti inimesed tehisintellekti kasutamisel oma töös?
Uudised
  • 27.09.24, 11:57
Liikumist soosiv seminariruum muudab meeskonna loovamaks
Uudised
  • 27.09.24, 11:11
Väärtused | Personalijuht haarab ohjad
Sellest üksi ei piisa, et ettevõtte visioon ja väärtused ärkavad ellu turundusosakonnas ja juhtkonna kabinetis. Nii võivad nad jääda vaid “kenadeks sõnadeks seinal”.
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
Uudised
  • 26.09.24, 12:28
Analüüsi, kas sinu ettevõttes on olemas digivalmidus ja digivõimekus
Personalijuht, vaata töötajate digipädevuse hindamise mõõdikuid!

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele