Autor: Saku Õlletehas • 26. august 2024

Saku Õlletehases on esikohal soov pakkuda kaasavat töökohta, kus igaüks tunneb ennast koduselt ja hoituna

Foto: KATRI BELJAJEVA
Sel aastal maikuus mitmekesisuse päeva raames toimunud konverentsil liitusid 20 asutust ja ettevõtet, sh Saku Õlletehas, mitmekesisuse kokkuleppega, millega kinnitasid oma organisatsioonides mitmekesisuse ja võrdse kohtlemise väärtustamist.

Mitmekesisuse kokkulepe, millega Eestis saab liituda alates 2012. aastast, on vabatahtlik kokkulepe, millega liitudes kinnitab ettevõte, vabaühendus või avaliku sektori organisatsioon, et austab inimeste mitmekesisust ning väärtustab võrdse kohtlemise põhimõtet nii oma töötajate, partnerite kui klientide seas.

Saku Õlletehase ja laiemalt kogu Carlsberg Grupi põhiväärtuseks on püüdlus anda igapäevaselt enda parim oma tööd tehes. Et seda väärtust inimestes juurutada, pannakse grupiüleselt ja eesmärgistatult suurt rõhku töötajate võrdsusele ja töökeskkonna mitmekesisusele.

Saku Õlletehase personalijuht Gea Liblik räägib lähemat, miks mitmekesisus Saku Õlletehase jaoks oluline on ning mida tehakse selleks, et olla kaasav ja mitmekesisust väärtustav tööandja.

Artikli autor, Saku Õlletehase personalijuht Gea Liblik.

Miks mitmekesisus Saku Õlletehase jaoks oluline on?

Mitmekesisus on Saku Õlletehase jaoks äärmiselt oluline, kuna see on meie edu ja identiteedi vundament. Meie eesmärk kogu Carlsberg Grupi tasandil on kohelda kõiki oma inimesi õiglaselt ja ausalt. Just mitmekesisus rikastab meie meeskonda ja võimaldab meil kasvada tugevamaks ettevõtteks. Sel aastal oli Saku Õlletehasel au olla üks neist ettevõtetest, kes pälvis mitmekesise tööandja märgise "Austame erinevusi". Mitmekesisuse märgis on meie jaoks kvaliteedimärk, mis näitab, et oleme tööandjana õigel teel. Nii, nagu märgise kirjelduseski on toodud – väärtustame hoolimist oma töötajatest, klientidest ja koostööpartneritest, sõltumata nende erinevustest või eripäradest, ning panustamist parema ühiskonna loomisse.

See tunnustus astub meie jaoks ühtlasi samasse ritta erinevate teiste tunnustustega, nagu näiteks vastutustundliku ettevõtte kuldmärgis, peresõbraliku tööandja hõbemärgis, riigikaitse toetaja 2023, aasta noortesõber 2023 ning Saku valla aasta ettevõte. Need kõik on tunnustuseks sellele, et me väärtustame oma inimesi, inimesi meie ümber, kohalikku kogukonda ning Eesti riiki ja ühiskonda laiemalt.

Mida tehakse Carlsberg Grupis selleks, et kaasav ja mitmekesisust väärtustav tööandja olla?

Carlsberg Grupi töötab üle 31 000 inimese, sealhulgas ca 300 Sakus, ning peame oma suurimaks väärtuseks just inimesi. Meie jaoks on oluline, et iga professionaal tunneks end väga hästi ja hoituna – et hoitud oleks vaimne tervis ning tagatud maksimaalselt turvaline töökeskkond. Oleme Carlsberg Grupis tervikuna seda meelt, et iga töötaja vaated ja kogemused rikastavad meie kultuuri ning muudavad selle ainulaadseks, kooskõlas ja harmoonias kolleegidega. Kohtleme kõiki oma inimesi õiglaselt ja ausalt. Meie eesmärk on pakkuda oma töötajatele hoolivat ja kaasavat töökohta, kus igaüks tunneb ennast koduselt, et anda endast töös parim. Näiteks hõlmab meie kaasamisprogramm „ Welcome You“ mitmeid koolitusi, sealhulgas juhtidele, et ellu viia grupi mitmekesisuse, võrdsuse ja kaasatuse tegevuskava. Niisamuti oleme me mitmekesisuse ja võrdse kohtlemise teemasid käsitlenud järjepidevalt ka Carlsberg Baltikumi igakuistes infokirjades.

Tänavu oli meie fookus ja eesmärk oma mitmekesisuse kultuuri tugevdamisel – Carlsberg Grupil sai loodud uus globaalne vanemapuhkuse poliitika, sammud eelarvamuste kaotamiseks värbamisprotsessides ning algust sai tehtud uute koolitustega. Üks meie mitmekesisuse prioriteete on ka soolise tasakaalu parandamine. 2023 saavutasime eesmärgi, et 2024. aastaks töötaks grupiüleselt 30% naistest kõrgemal juhtimistasemel. Käivitasime arenguprogrammi naisjuhtide hoidmiseks ja kinnitasime taas oma pühendumust ÜRO Naiste Võrdõiguslikkuse Põhimõtetele. Oleme laiendanud oma mitmekesisuse fookust ka soolisest tasakaalust kaugemale, käivitades globaalse LGBTQ+ töötajate tugirühma ning liitudes puudega inimeste õigustele orienteeritud võrgustikuga Business Disability Forum ja tööandjate võrdsuse ja kaasatuse võrgustikuga.

Foto: KATRI BELJAJEVA

Mida kohalikul tasandil meil siin Sakus mitmekesisuse ja võrdse kohtlemise rakendamiseks tehakse, milliseid projekte nii sel kui ka järgmisel aastal ellu viiakse?

Meie eesmärk on olla tööandja, kes mitte ainult ei paku suurepäraseid võimalusi, vaid päriselt hoolib oma töötajate heaolust ja edust. Püüame luua töökoha, mis ei pakuks üksnes head töökeskkonda, vaid ka rikastavat töökogemust. Järgmisel aastal keskendume tihedama kontakti hoidmisele meie praktikantidega, et nad tunneksid end meie ettevõttega seotuna ka tulevikus, pärast kooli lõpetamist. Näiteks kvaliteediosakonnas on paljud praktikandid jäänud meiega seotuks ka pärast praktika lõppu, töötades hooajaliselt või osakoormusega kooli kõrvalt. See näitab, et meie praktika annab väärtuslikke kogemusi ja motiveerib noori jätkama tööd meie juures.

Mis on olnud kõige suurem õpikoht mitmekesisust väärtustava organisatsiooni loomisel?

Kuigi nii Saku Õlletehases kui ka Carlsberg Grupis laiemalt on esikohal soov pakkuda kaasavat töökohta, kus igaüks tunneb ennast koduselt, et anda endast töös parim, on märgise taotlemine ja teemaga teadlikult tegelemine aidanud kaasa pimekohtade märkamisele. Suurim õppetund mitmekesisuse teemal on olnud see, et isegi kui oleme mitmekesisusest ja võrdsest kohtlemisest oma organisatsioonis palju rääkinud, siis inimesed saavad sellest siiski erinevalt aru. Info, mida edastad, peab olema selge ja konkreetne. Eeldada ei tohi kunagi.

Milline on olnud töötajate tagasiside mitmekesise ja kaasava töökeskkonna juurutamisel?

Töötajate tagasiside mitmekesise ja kaasava töökeskkonna juurutamisel on olnud väga positiivne. Oleme loonud süsteemi, mis võimaldab töötajaid regulaarselt tunnustada. Näiteks tunnustame igakuiselt tootmise- ja logistikaosakonna parimaid töötajaid. Baltikumi tasandil premeerime silmapaistvamaid töötajaid Baltic Extra Mile autasuga, mis hõlmab ka preemiareisi.

Maksimaalselt hea ja hooliva töökeskkonna loomisel oleme püüdnud töötajaid maksimaalselt kaasata ettepanekute tegemisse ja otsustamisprotsessidesse, olgu selleks tunnustamine, pakutavad hüved ja soodustused, üritused või tööohutus. Näiteks, enne kui teeme muudatusi töötajatele pakutavates soodustustes, küsime alati nende ootusi ja arvamusi, et tagada nende rahulolu ja kaasatus.

Tulles lõpetuseks tagasi mais sõlmitud kokkuleppe juurde – mida see Saku Õlletehase jaoks edaspidiseks tähendab?

Nii nagu kõigis meie tegemistes, äriarendusest kuni näiteks tööohutuse ja erinevate ESG-teemadeni, võtame me seda kui teatavat raamistikku, mis aitab meil oma tegevust paremini mõtestada ja seeläbi ka paremuse poole püüelda. Kokkulepe pole asi iseenesest, mille kohta võiksime öelda – tehtud, nüüd "oleme valmis". Pigem on see meile suunanäitajaks, aidates ühtlasi õppida ka võrgustiku teiste liikmete kogemuslugudest ning enda parimaid praktikaid jagada. Kõike seda selle nimel, et nii meie praegustel kui tulevastel kolleegidel oleks tunne, et nad on hoitud ning teadmine, et Saku Õlletehas väärtustab neid igati ja austab neid kui isiksusi.

Foto: KATRI BELJAJEVA
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456