• 06.04.18, 12:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kontori dieedilõksudest vabaks

Kontoris laua taga istudes muutub meie ainevahetus aeglasemaks, rasva lõhustuvate ensüümide tegevus langeb ligi 90% ja lihastes toimuv elektriline aktiivsus väheneb oluliselt. Sellest johtuvalt muutub meie hormonaalne ja närvisüsteemi talitlus ning võime end sageli leida igavusest näksimas või söömas ka siis, kui kõht juba täis.
Tervisekoolitaja Mirko Miilits
  • Tervisekoolitaja Mirko Miilits Foto: Andres Haabu
Sekretäride päev 2018
19. aprillil toimub Äripäeva ja Sekretär.ee koostöös SEKRETÄRIDE PÄEV 2018, mille hüüdlauseks on seekord „Avatud meelega muutuste tuules!”Mirko Miilits on üks kümnest omanäolisest esinejast, keda sel päeval kuulda saate. Konverentsi kavaga saate tutvuda SIIN!
Miks me aga sööme rohkem kui arvame ja milliseid lahendusi saab igapäevase kiire elutempo juures leida? Vaatame täpsemalt kahte levinumat dieedipüünist, mis kontoritöötajaid sageli kimbutavad:
LiigsöömineNäksimine
Liigsööja
Liigsööjad söövad enamasti ainult söögikordadel, kuid nad söövad liiga palju, tühjendades alati hoolega kogu taldriku. Nad söövad sageli nii kiiresti, et nende kõht on pärast sööki ebamugavalt liiga täis. Liigsööjad leiavad, et neil on lihtsalt „hea isu”. Kodus võtavad nad sageli teise portsu lisaks.
Võimalikud lahendused liigsööjale – kujunda oma söögikord ümber!
Proovi lauale tuua väiksemad kogused, välja arvatud köögivilja ja salatit.Kasuta väiksemaid taldrikuid ja kõrgeid kitsaid klaase.Jälgi söömiskiirust. Aeglusta tempot, et isu söödud kogusele järele jõuaks (15–20 min). Aeglane muusika võib aidata.Väldi liiga paljude erinevate toiduainete kuhjamist lauale. Mida rohkem erinevaid toite laual on, seda enam inimesed söövad.Jäta alati midagi taldrikule alles.Söö magustoiduks rammusate roogade asemel puuvilju või veel parem, kasuta puuvilju vahepaladeks.Rakenda poole taldriku reeglit. Pool taldrikut olgu täidetud juurviljadega ning teine poole valkude ja täisteratoodetega.
Näksija
Näksijad sirutavad käe ükskõik millise toidu järele, tavaliselt umbes kolm korda päevas. Kuigi nad armastavad igasuguseid näkse, on mugavus neile harilikult maitsest tähtsam. Nad lähevad harva kommikausist niisama mööda. Näksimine võib nende jaoks olla halb harjumus, mis annab põhjuse püsti tõusta ja ringi liikuda ning telerit vaadates või lugedes midagi kätega teha. Nad võivad näksides näljased olla, kuid enamasti teevad seda pigem harjumusest.
Võimalikud lahendused näksijale – väldi näksimislõkse!
Proovi näkse mitte varuks osta. Kui pead ikkagi ostma, siis vali need, mis meeldivad teistele, kuid mitte sulle endale.Tee maitsvad näksid raskesti kättesaadavaks. Pane need kapi või külmkapi kaugeimasse nurka. Hoia ahvatlevaid hõrgutisi fooliumis.Kui sul tekib mingi toidu himu, leia sellele aseaineid. Sageli sobivad selleks krõmpsuvad puu- ja juurviljad. Osta erinevaid värvikaid juurvilju, lõika need parajateks tükkideks ning pane külmiku esimesele või teisele riiulile.Näts võib sind hoida eemale krõpsudest, küpsistest, jäätisest ja kommidest.Näksi ainult köögis või söögitoas.Ainsad laual olevad toidud peaksid olema tervislikud. Pane küpsisevaagna asemele puuviljataldrik.Proovi mitte süüa otse pakist. Pane õige portsjon alati mingisse nõusse, et teaksid täpselt, kui palju sööd.
Kui tunned end mõnes püünises ära, siis vali 1–2 lahendust ja proovi ühe kuu jooksul neid ellu viia. Nt kasutades senisest väiksemaid taldrikuid, võid tühja kõhtu tundmata märkamatult ligi 30% vähem süüa!
Kui leiad end mitmest dieedipüünisest korraga, siis vali muutmiseks ainult see, mis Sind hetkel kõige rohkem mõjutab ning liigu järk-järgult edasi järgmistest lõksudest vabanemiseni.
Teadlikult toidulõksudest vabaks!
Allikas: Sekretär.ee
Autor: Mirko Miilits, tervisekoolitaja ja hea tuju mootor

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 21.10.24, 15:18
Las me korraldame sinu peo! UMA, Lore ja Lessner Noblessneris pakuvad maitsvat toitu ja vinget meelelahutust
Ettevõtte või sõpruskonna jaoks sündmuse planeerimine ei pea olema peavalu, kus ürituse eestvedaja end peo toimumise ajaks tühjakspigistatud sidrunina tunneb. Restoran Lee ja Lore Bistroo meeskond, kes avas suvel kaks uut põnevat kohta – restorani UMA ja kokteilibaari Lessner –, korraldab just sinu vajadustele vastava õhtu, sätib paika menüü ja kannab hoolt ka meelelahutusliku poole eest.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele