Autor: Maria Tammesalu • 13. mai 2024

Sam Isaacson: liiga sageli antakse vastutus pelgalt lisakoormusena

Briti juhtimis-coach Sam Isaacson uurib juhtimise ja tehnoloogia ristumiskohti. Ta töötab päevast päeva juhtidega, kes tegelevad organisatsiooni häirivate muutustega, keskendudes eelkõige digitaalsele ümberkujundamisele ja innovatsioonile. Sam Isaacson on üks juhtimiskonverentsi VASTUTUS peaesineja 29. augustil Tallinnas.

Millised on sinu mõtted vastutuse andmisest ja võtmisest tänapäeva organisatsioonides?

Mul on hea meel, et sa seda küsid! Inimestele vastutuse andmine on suurepärane viis neid võimestada. Liiga sageli antakse vastutust pelgalt lisakoormusena, sestap tähendab suurem vastutus paljude jaoks lihtsalt seda, et neid saab isiklikult untsuminekutes süüdistada, kuigi tegelikult polnudki neil reaalset otsustusõigust.

Minu meelest peaks vastutuse võtmine olema suurema kaaluga, kui see mõnikord on. Süsteemid, milles tegutseme, võivad stimuleerida lühiajalist, isekat ja kitsastele tulemustele keskendunud käitumist. Usun, et juhid teevad paremaid otsuseid, kui nad aeglustavad hetkes, pööravad tähelepanu laiematele süsteemidele, mida nende otsused võivad mõjutada, ja kasutavad kogu oma tarkust, mitte ainult "vasaku ajupoolkera" ratsionaalsust. Parimad juhid on need, kes rõõmustavad, kui nende otsustele julgetakse vastanduda.

Kuidas toetab coaching sinu arvates vastutustundlikku juhtimist ja milline roll on seejuures tehnoloogial?

Coaching toetab loomulikult vastutustundlikku juhtimist, kuna see annab juhtidele võimaluse aeglustada ja laiendada oma mõtlemist. Juhtidega töötades kogen ikka ja jälle, et nad hakkavad tegema otsuseid, mis on targemad, lahkemad ja julgemad. Tehnoloogia saab seda toetada mitmeti. Mõni näide: saame luua ühendusi igasse maailma nurka, genereeriv ja koostööl põhinev tehnoloogia saab tuua coaching’u ruumi ainulaadseid kogemusi, mis suurendab loovust, ja tehisintellekt võimaldab pakkuda coaching’u laadset kogemust korraga suures mahus.

Sam Isaacson (UK) esineb juhtimiskonverentsil VASTUTUS 29. augustil kell 16:10 Kultuurikatla pealaval ettekandega “Artificial intelligence and the future of leadership”. Konverentsil on tänase seisuga osalemas ligi 600 Eesti juhti ja saadaval on veel viimased kohad. Vaata Kultuurikatla nelja lava mahukat programmi lähemalt SIIN.

Kuidas tehnoloogia, eriti tehisintellekt, on coaching’u turgu muutmas?

Paljud coaching’u aspektid sõltuvad tehnoloogiast, kuid me ei märka seda, sest need mõjud on igapäevased (nt e-posti teel suhtlemine, digikalendri kasutamine, coaching’u sessioonide läbiviimine videosilla abil jne). Arenevad tehnoloogiad muudavad valdkonda põhjalikult. Suurim mõju on kahtlemata genereerival tehisintellektil. Võimalus automatiseerida isegi keerulisi coaching’u vestlusi pakub tõhusust, mida on püüdnud saavutada juba aastaid.

Hiljuti on käivitunud tehisintellekti jõul toimivaid coaching’u-vestlusi pakkuvad ettevõtted nagu AIcoach.chat, kus vestlus maksab murdosa inimkontakti hinnast. Milline on selle täpne mõju, on veel ebaselge – võib-olla muutub coaching intuitiivsemaks ja vähem mudelite keskseks, võib-olla tõrjub tehisintellekt osa coaching’u tööd välja või võib-olla kasvab soov coaching’ut kasutada, mille tulemuseks on suurem nõudlus coach’ide koolitusprogrammide järele.

Tulevik on ebakindel. Näiteks liitreaalsus, plokiahel ja aju-arvuti liidesed on kasutuse levikult alles varajases etapis, aga tundub, et coaching’u valdkond on viljakas pinnas, et need võiks muuta seniseid tavasid ja ärimudeleid.

Lisaks ettekandele juhtimiskonverentsil “Coaching 2024. Vastutus” teed sa 30. augustil coach’idele meistriklassi “Superhuman coaching. Using cutting-edge technology to unlock creativity. Millest juttu tuleb?

Eksperimenteerime mitme tehnoloogiaga, mille mõni coach võtab kindlasti kohe oma praktikasse üle, samas kui teised mõtlevad, milline muu tehnoloogia võiks tema töökorraldusega paremini sobida.

Uurime digitaalseid vahendeid, mille abil parandada coaching’u vestlusi, mida saab kasutada kliendi tõhusamaks kaasamiseks, ja genereerivat tehisintellekti coaching’u-suhte parandamiseks.

Lisaks süveneme põhjustesse, mis tingivad tehnoloogia vastuvõtmise (või selle tagasilükkamise), et võiksime oma kliente toetades olla teadlikumad ja küpsemad tehnoloogia kasutajad. Kui oleme valmis muutusteks enne nende tulekut, siis suudame neile paremini reageerida.

30.08.2024 Tallinnas toimuva coach’ide meistriklassi kohta leiad rohkem infot SIIT.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456